Plastic Vrije Wadden, WAD THE F*CK Roept Op Tot Minder Kopen

Plastic Vrije Wadden, WAD THE F*CK Roept Op Tot Minder Kopen
Wat is WAD THE F*CK? Nou, WAD THE F*CK is een campagne om jongeren op te roepen na te denken over hun eigen consumptiegewoonten. Door middel van een prikkelende serie foto's - waarin ze MUD Jeans dragen - wordt duidelijk dat we milieuvriendelijker kunnen en moeten leven. 'Koop minder, Koop goed' en; ruim je rommel op! 

Waarom de Wadden?

Esther Leystra en Mijke Bos, initiatiefnemers van de campagne, hebben een grote liefde voor zowel de Waddenzee als de Waddeneilanden. Zij wonen beiden in Dokkum, de vestingstad van de Wadden.  

Het is een zeer uniek gebied en daarom sinds 2009 opgenomen in de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Maar de containerramp met de Msc Zoe was een ramp voor de Waddenzee. Het heeft een diepe indruk op ons gemaakt. Ook het zwerfvuil dat in en rond dit unieke gebied rondslingert verdient aandacht.  

Deze campagne richt zich vooral op consumerende jongeren; veel van het zwerfafval is een gevolg van (on)bewust gedrag. Deze doelgroep is gewend aan fast fashion - de op één na grootste milieuvervuilende industrie - en goedkoop online shoppen. En dit brengt enorme risico's met zich mee. Veel van deze goederen worden bijvoorbeeld over zee en dus over de Waddenzee vervoerd. Tegelijkertijd is een deel van deze groep al heel bewust en duurzaam bezig, en is er veel ruimte voor positieve gedragsverandering. En dat is precies waar deze campagne over gaat.    

 

Facts en feiten over de Wadden

Natuurlijk kennen Esther en Mijke allerlei weetjes over plastic:  

Wist je dat er wereldwijd elke minuut een vrachtwagen vol plastic in de oceaan wordt gedumpt? Ook in Nederland hebben we helaas te maken met de drijvende plastic soep. Wattenstaafjes, plastic flessen, verpakkingen, noem maar op!  

Wist je dat sigarettenpeuken de helft van al het zwerfafval in Nederland uitmaken? En dat het wel 10 tot 15 jaar duurt voordat het in hele kleine stukjes is afgebroken?  

Wist je dat de natuur er ongeveer tweehonderd jaar over doet om frisdrankblikjes van aluminium af te breken?   

 


Wat jij kan doen

De boodschap van de campagne is eenvoudig: koop bewust en ruim je rommel op! Al het afval dat we vinden, is door mensenhanden gemaakt. Daarom vragen we je ook om terug te gaan naar de bron. Stop en denk na over waarom je dit wilt kopen. Heb je het echt nodig? Hoe vaak ga ik het gebruiken? Is er een alternatief? Is het duurzaam gemaakt? Concreet: koop minder, koop tweedehands en koop tegen een eerlijke prijs #buylessbuygood. En last but not least: ruim gewoon je eigen rommel op na een heerlijk dagje strand of chill dagje in het park. 'Want echt, zo moeilijk is het allemaal niet'. Dus als je ergens heen gaat. Neem altijd een extra zakje mee en ruim rondslingerend afval op!  

 

Samen actie nemen

Wil je liever samen met anderen in actie komen? Er zijn veel leuke initiatieven waar je aan mee kunt doen, zoals deze:  

World Clean Up Day: 18 september 2021
JutXL op Terschelling: 25 september 2021      

Daarnaast zijn er het hele jaar door activiteiten:  
In heel Nederland is 'Nederland Schoon' actief om zwerfafval tegen te gaan. Zij organiseren diverse activiteiten met bedrijven en scholen https://www.nederlandschoon.nl/.  

Op Terschelling is er de https://www.dejutfabriek-terschelling.nl/.

Een zeer actieve club die plastic niet als afval ziet, maar als grondstof. Je doorloopt er de hele cyclus: van zwerfafval tot verwerking en uiteindelijk het produceren van iets nieuws.  

Hou ook https://www.ikjut.nl/ in de gaten. Een mooi initiatief van de Waddenvereniging dat op Terschelling is begonnen. In de toekomst willen ze 'ikjut' uitrollen op alle eilanden en langs de hele Waddenkust.  

Op Texel vind je https://www.texelplasticvrij.nl/. Deze organisatie is goed op weg om Texel plasticvrij te maken en organiseert ook coole plastic masterclasses.  

Op het vasteland, bij de stranden van Haarlem, Zandvoort en Bloemendaal, is er https://www.juttersgeluk.nl/. Zij verkopen ook mooie circulaire producten 

 

Toegevoegd aan winkelwagen

Product title

€29,95

€29,95

Verwijderen

Totaal

Subtotaal

Verzending Gratis

Totaal

Terugkeren naar winkel