Een wereld zonder afval

Het is onze missie om de vervuilende mode-industrie te veranderen door te beginnen met hét meest populaire kledingstuk: de spijkerbroek. Elke MUD-Jeans wordt namelijk na gebruik gerecycled en zo voorkomen wij dat deze duurzame grondstof op de afvalhoop belandt.

Naar een nieuwe economie

Het begon in 2012, toen Bert van Son MUD Jeans oprichtte. Met 30 jaar ervaring in de mode-industrie heeft hij het allemaal meegemaakt. Hij was getuige van het feit dat het leven van fabrieksarbeiders buitengewoon veeleisend is en dat de eindeloze vraag naar materiaal als gevolg van de explosieve productie onze planeet verwoest. Hij wilde de dingen anders doen.

Waarom jeans? Nou, jeans zijn één van de meest vervuilende items binnen de mode-industrie. Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Met meer dan 2 miljard jeans die jaarlijks worden verkocht, kan de impact van het recyclen van jeans en het gebruik van biologisch katoen enorm zijn.

Bert gelooft dat plezier hebben zonder de aarde en haar bronnen te vernietigen mogelijk is. Samen met zijn team transformeerde Bert MUD Jeans tot hét pionierende circulaire modebedrijf, introduceerde hij in 2013 het baanbrekende Lease a Jeans-Model en bracht hij consequent de principes van de circulaire economie in de praktijk.

We willen dat toekomstige generaties net zoveel van deze planeet kunnen genieten als wij.

Om de mode-industrie radicaal te veranderen, richten wij ons daarom op drie pijlers.

> Circulaire economie

Een circulaire economie is voor ons hét alternatief, voor de traditionele lineaire economie waarbij grondstoffen worden gebruikt, producten van die grondstoffen worden gemaakt en de producten uiteindelijk weer afval worden. In een circulaire economie worden grondstoffen tijdens het gebruik op hun hoogste waarde gehouden en gaan ze na gebruik weer terug het productieproces in, waardoor ze dus nooit als afval eindigen. Op dit moment bevatten onze jeans 40% post-consumer gerecycled katoen. Maar, voor ons is dit nog niet genoeg, en daarom streven wij altijd naar het verder ontwikkelen en verbeteren van onze producten. Ons doel is om als eerste jeans te introduceren die gemaakt zijn van 100% post-consumer gerecycled katoen.

> Eerlijke fabrieken 

Een spijkerbroek gemaakt door tevreden werknemers? 100% mogelijk. MUD Jeans werkt alleen samen met geselecteerde fabrikanten die het welzijn van alle betrokkenen waarborgen.
Onze jeans zijn gemaakt met Global Organic Textiles Standard (GOTS) gecertificeerd katoen. GOTS ziet erop toe dat de boeren onder eerlijke en veilige omstandigheden werken en dat er in geen enkel stadium pesticiden, insecticiden of giftige chemicaliën worden gebruikt.

Habib Ben Mansour, de eigenaar van Yousstex International en dus onze jeansleverancier, zorgt goed voor zijn personeel en zegt dat hij nobele producten maakt. Wij zijn het daar helemaal mee eens.

> Positief Activisme

Met een glimlach op ons gezicht vertellen we de wereld hoe het recyclen van jeans en het gebruik van innovatieve productietechnieken de wereld ten goede zal veranderen. Door kennis te delen en transparant te zijn, inspireren we anderen om hetzelfde te doen. Wij nodigen ondernemers en studenten uit om hun interviewvragen te delen tijdens onze maandelijkse Zoom ‘being a circular business’.

Iedereen circulair?

Dat zou mooi zijn, toch? Maar hier schuilt een kleine uitdaging. Om de circulaire economie aantrekkelijk te maken in de mode, zou gerecycled katoen goedkoper moeten zijn dan nieuw geproduceerd katoen. Dit is helaas niet het geval, of althans, nóg niet. Maar, wij gaan de uitdaging aan. Wij nemen het voortouw en zullen de wereld laten zien dat wij een volledig circulair denim merk kunnen creëren.

De MUD-methode

Recyclen

Door jeans te maken van gerecycled denim, vermijden we afval en verminderen we het gebruik van water en CO2. Onze jeans bevatten nu 40% gerecycled denim, maar we streven ernaar om de eerste jeans te lanceren die gemaakt is van 100% gerecycled post-consumer denim.

Eerlijke en veilige productie

Als iets verrassend goedkoop is, betaalt iemand anders, ergens ter wereld, de prijs daarvoor. Wij houden onze productieketen kort. De denimexperts in de fabrieken verdienen meer dan het minimumloon. En, The Global Organic Textiles Standard (GOTS) ziet erop toe dat onze boeren onder veilige omstandigheden werken.

Vrij van gifstoffen

Oude en vervuilende technieken die worden gebruikt om jeans te maken zijn voor ons verleden tijd. Wij hebben PP-spray geëlimineerd, gebruiken Cradle2Cradle (C2C) indigo-kleurstof en onze fabriek recyclet 95% van het water dat wordt gebruikt in het productieproces door middel van omgekeerde osmose. Ook zijn onze papieren tags OEKO-TEX gecertificeerd.

Transparant

Door een Life Cycle Assessment (LCA) uit te voeren, kunnen we de exacte milieu-impact van elke jeans in onze collectie berekenen en delen. De LCA wordt uitgevoerd door Ecochain. Daarnaast delen wij onze frequente fabrieksbezoeken op sociale media. Heb jij vragen voor ons? We beantwoorden ze graag!

Seizoensloos

6 Collecties per jaar? Nee. Onze stijlen kennen geen seizoenen en zijn gemaakt om lang mee te gaan. We willen dat je jouw MUD Jeans zo lang mogelijk draagt. Daarom maken we klassieke pasvormen en voegen we alleen af en toe een nieuwe stijl of kleur toe.

CO2 neutraal

Onze jeans zijn CO2-neutraal. Wij produceren met gemiddeld 70% minder CO2-uitstoot tijdens de productie in vergelijking tot het gemiddelde. De resterende CO2 die in alle bedrijfsprocessen wordt geproduceerd, wordt gecompenseerd via de BlueDot-compensatieprogramma's.

Stuur ons jouw oude jeans

We nemen oude jeans terug, ongeacht het merk. De enige voorwaarde is dat ze uit 96% katoen of meer bestaan. Nieuwe klanten krijgen €10,- korting op hun aankoop of een maand gratis lease, en wij recyclen jouw oude spijkerbroek tot nieuwe denim!

Lease A jeans

Moet je echt de eigenaar zijn van de spijkerbroek die je draagt? Door je MUD Jeans te huren voor €9,95 per maand betaal je voor het ‘gebruik’ van de spijkerbroek, terwijl wij de bezitters blijven van de grondstof. Wij krijgen de jeans namelijk aan het einde van hun levensduur weer van je terug om er weer nieuwe jeans van te maken.

Biologisch

Conventioneel katoen is een van de meest dorstige en chemisch-intensieve gewassen om te verbouwen. Wij gebruiken GOTS-gecertificeerd biologisch katoen, wat het minst impact heeft op het milieu en de mensen die ze dragen. Dat betekent dat er geen pesticiden of insecticiden worden gebruikt.

Vegan

Bij MUD Jeans hebben we een holistische benadering als het gaat om zorgdragen. Wij geven om het milieu, mensen én dieren. Daarom zijn onze jeans gemaakt van gerecycled en biologisch katoen en gebruiken we bedrukte labels in plaats van leren patches. MUD Jeans is PETA Vegan goedgekeurd.


Klassieke pasvormen

Seizoensloos, modieus én van hoge kwaliteit. Dat is de beste manier om onze jeans te omschrijven. Wij maken op een duurzame manier klassieke pasvormen en voegen af en toe vernieuwende stijlen of kleuren toe. Dit doen we altijd geïnspireerd door de natuur en met behulp van innovatieve technieken.

Skinny Hazen

Fan Stone

Regular Dunn

Stone Black

Toegevoegd aan winkelwagen

Product title

€29,95

€29,95

Verwijderen

Totaal

Subtotaal

Verzending Gratis

Totaal

Terugkeren naar winkel